28 februari 2014 | In de media

De energiekosten van sportverenigingen zijn vaak veel hoger dan nodig. Dit jaar gaan tien Rotterdamse sportclubs aan de slag met het besparingsprogramma Scoren met Energie.

Scoren met energie “In 2009 is Scoren met Energie gestart als initiatief van Rotterdam Sportsupport”, vertelt projectleider Penny Nugteren. “Samen met onder meer het Rotterdam Climate Initiative en de Nederlandse Energie Maatschappij hebben we vijf jaar geleden een pilot uitgevoerd bij tien clubs met een buitenaccommodatie. Gemiddeld bleek een besparing van twintig tot dertig procent mogelijk wanneer geïnvesteerd werd in energiebesparende maatregelen. Daarvoor hadden de clubs zelf geen geld en helaas lukte het ons niet om samen met de gemeente een financieringsconstructie te vinden.” Dus dat was dat, einde verhaal…

BUDGETNEUTRAAL

Maar… in mei 2013 zegde de gemeente toe voor de sportverenigingen garant te willen staan bij het aangaan van een lening en is het balletje weer gaan rollen. Nugteren: “Op basis van deze gemeentelijke borgstelling heeft Rabobank Rotterdam een financieringsarrangement voor de verenigingen willen maken. Omdat lening en aflossing worden betaald uit de energiebesparingen, is deze budgetneutraal voor de clubs. De looptijd van de lening is afhankelijk van de hoogte van de investering. Een prachtige constructie die het voor de clubs mogelijk maakt flink op hun energierekening te besparen.”

STEUNTJE IN DE RUG

Eind februari zijn tennisvereniging LTC Plaswijck en voetbalclub IJVV De Zwervers gestart met het programma. De veldverlichting voor maar liefst elf banen is een grote kostenpost voor LTC Plaswijck. Overstappen op energiezuinige led-verlichting is een interessante optie. De Zwervers kunnen al tien procent besparen op de energiekosten door de installaties energiezuinig af te stellen en het verbruik beter te controleren met een monitoringsysteem. “Zo’n 125 Rotterdamse sportclubs komen in aanmerking voor het programma”, stelt Nugteren. “Zodra de garantiestelling wordt verhoogd hopen we dat daarvan nog zeker vijftig clubs instappen. Het gaat om meer dan energiebesparing en duurzaamheid alleen. We willen de sportverenigingen die een belangrijke rol in de samenleving vervullen, hiermee een steuntje in de rug geven.”

Bron: Rabo Magazine, tekst Diana van Roon, Foto’s Peter van Dijk

Naar originele bericht: Artikel rabo scoren met energie

Geïnspireerd? Mail dit resultaat door!