3 februari 2014 | In de media

Sportclubs in Rotterdam maken een duurzaamheidsslag en gaan dit jaar van start met het besparingsprogramma ‘Scoren Met Energie’. Gisteren was de aftrap.

Het komende jaar gaan tien Rotterdamse sportclubs aan de slag met het energieprogramma ‘Scoren met Energie’, dat moet zorgen voor een daling van het energieverbruik op verenigingen met dertig procent. De IJsselmondse voetbalvereniging De Zwervers en tennisclub LTC Plaswijck zijn voorlopers in het traject en zijn inmiddels begonnen.
In die twee clubhuizen is een kastje met display geïnstalleerd dat precies weergeeft hoe, waar en wanneer energie wordt verbruikt, vertelt Frans Zegwaart van Metenergie, het bedrijf achter de kastjes.

“Scoren met Energie gaat om een totaalaanpak. In de eerste instantie zullen we het huidige energieverbruik een jaar lang monitoren. We zien dan precies hoelang er wordt gedoucht en of er een raam openstaat. Daarna wordt er gekeken hoe en waar we de clubhuizen duurzamer kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler.”

“Ik zeg je heel eerlijk: de belangrijkste reden dat wij hieraan meedoen is het financiële aspect. Op jaarbasis kunnen wij zo’n 20 tot 30 procent besparen. Reken maar uit.” Karel Jungheim Voorzitter IJVV De Zwervers

De besparingen zijn goed voor de natuur, maar zeker ook voor de portemonnee, redeneert Karel Jungheim, voorzitter van De Zwervers. “Ik zeg je heel eerlijk: de belangrijkste reden dat wij hieraan meedoen is het financiële aspect. Op jaarbasis kunnen wij zo’n 20 tot 30 procent besparen. Reken maar uit hoeveel dat is op een jaarlijkse energierekening van 15.000 euro. Daar kun je een hoop leuke andere dingen voor doen.”
Energiebesparing stond voor het bestuur van de voetbalclub uit IJsselmonde niet hoog op de agenda. Jungheim: “Als vereniging moet je op de centen letten en alle kostenposten bewaken. Investeren in zonnepanelen en dubbel glas kost gewoon heel veel geld en kwam daarom altijd onderaan de lijst te staan.”

Een lamp uitdoen gaat relatief makkelijk. Maar in zonnepanelen, led-verlichting en dubbelglas moet geld worden geïnvesteerd, geld dat sportclubs niet hebben, weet ook duurzaamheidswethouder Alexandra van Huffelen. Om die reden staat de gemeente Rotterdam garant. “De financieringsconstructie zorgt ervoor dat sportverenigingen energiebesparende maatregelen kunnen realiseren zonder investeringen vooraf. Wij ondersteunen het hele traject om ervoor te zorgen dat de besparingen ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.”

Bron: Metro, danielle.rijsdijk@metronieuws.nl

Naar originele bericht:

Geïnspireerd? Mail dit resultaat door!